Wan2 Videodrome – Éjszaka a múzeumban

Nemcsak moziba, koncertre és színházba, hanem múzeumba járni is élvezet! Hogy miért? Nézzétek meg legújabb videóösszeállításunkat, amelyből kiderül, mennyire kúl dolog a művészet. Éjszaka is, nappal is.
Laibach – Wirtschaft Ist Tot

A Neue Slovenische Kunst műészcsoport kirakatzenekara harminc éve ontja magából a megalkuvást nem ismerős avantgárd mozgalmi dalokat. A szlován neo-avantgárd zászlóvivőnek Wirtschaft Is Tot című szónoklatával érdemes indítani és lezárni a múzeumi menetelést.

David Bowie – Pablo Picasso

David Bowie-nak talán még a zseniális spanyol festőnél is több alkotói korszaka volt. A sovány fehér herceg neoklasszikus korszakában írt egy számot a huszadik század (egyik) leghíresebb festőjéről. A Reality album legjobb számából kiderül, miért Pablo Picasso volt az egyetlen olyan műész a Földön, akit sosem seggfejeztek le.

Art Brut – Modern Art

A durva és nyers művészeti mozgalom megalapítása Jean Dubuffet francia szobrász és festőnevéhez köthető aki az ötvenes években sokkolta a világot a gyermekfestészetet, és a mentálisan sérültek műlakotásainak egyes elemeit is felhasználó műveivel. Több mint ötven évvel később Oscar Wilde huszonegyedik századi reinkarnációja, Eddie Argos alapított egy zenekart, amely a művészeti irányzat nevét felvéve fejtette ki durva és nyers rock zenei eszközökkel véleményét a modern művészetről.

Cseh Tamás – Arthur Rimbaud

Arthur. Voltaire. Ouverture…A két ököl a zsebben már ronggyá rohadt…a köpeny a vállon rég eszmévé szakadt. Cseh Tamás hangja a műalkotások sírboltjában az 1981-es Műcsarnok albumon a szimbolizmus legkiválóbb költőjét idézi meg.

Gwar – Gor Gor

Egyes források szerint a Gwar démon brigádja a nyolcvanas évek közepén jött létre a Virginia Commonwealth University művészeti vonalon nyomuló hallgatóiból, más források viszont egy letűnt antarktiszi földönkívüli kultúrára vezetik vissza a földöntúli hagymázas-miazmás gőzölgéseket pusztító metál futamokban megjelenítő zenekar eredetét. Akár egy kozmikus démoni terv részeként, akár egy megfoghatatlan összművészeti vállalkozásként próbáljuk megragadni a Gwar tevékenységét, az fix, hogy ezek a lények már több mint húsz éve nem fogynak ki a popkultúrát sokkoló ötletekből. Erre a Gor Gor videója is bizonyíték.

Karl Bartos – The Camera

Karl Bartos 1975 és 1991 között volt a Kraftwerk tagja, majd elhagyva a világ elsőszámú popreaktorát az Elektric Music című projektjét irányítva látta el futurista synthi pop szimfóniáival a világot. Bartos pár évvel ezelőtt Budapesten a VAM Design Centerben adott koncertet, de reméljük, hogy a Múzeumok Éjszakáján a Communication albumról a The Camera című szám jó pár fotókiállításon idén is megszólal majd.

Tudósok – Apa kocsit hajt

Bada Tibor a túlvilágon úgy hajtja a kocsit, hogy az már borzasztó, Máriás Béla irányításával örökké tart a magyar avantgárd pszichorodeó, a járókelők pedig már sétálnak a friss nyári levegő útban a múzeumok felé.

Címkék:,
Wan2 | 2010-június-19, 23:31
Facebook Kommentfal