Rage Against the Machine – Újra teljes erőből

Új erők tomboltak és támadták az angyalok városát. Most nem ufók, földöntúli szuperhatalmak vagy transzformerek lepték el a 6×6 sávos autópályákat: a Rage Against the Machine szervezett Rising fesztivált, hogy az “elnyomó rendszer elleni radikális erők” végre nyílt platformot kapjanak és meghallgattassanak.
A mini fesztivál kilenc órájában minden nagyszájú és engedetlen ellenszegülő fellépett, köztük a Rise Against, az Immortal Technique, az El Gran Silencio, Lauren Hill, a Muse és a sokat sejtető nevű Re-Education Camp nevű zenekar. Ezen felül még vagy 42 aktivista csoport is felbukkant, ki-ki a saját igéjét hirdetve; legyen szó szegénységről, háborúról, a munkaerőpiacrról vagy a bevándorlókkal kapcsolatos problémákról. A tavalyi kisebb kaliberű és jóval visszafogottabb emigrációs jogokról szóló jótékonysági koncertjük mellett ez volt a RATM első, igazi nagy szerveződése az elmúlt évtizedben. A zenekar még soha nem volt ennyire agresszív, ennyire céltudatos – Tom Commerford szerint a 2007-ben újra összeállt zenekarnak pontosan kidolgozott stratégiája és tervei vannak az elkövetkezendő két évre.

„A közelmúltban a próbákon rengeteg újdonsággal álltunk elő, olyasmikkel amik túlmutatnak a zenekar eddigi portfólióján. Például amikor jammelünk, Zach simán bedob egy halom freestyle-t. Mi így írunk szöveget és ez szerintem izgalmas” – nyilatkozta. “L.A. is the city that we love, and it’s got rebellion in its blood!”, vagyis: „Los angeles a város amit szeretünk, ereiben az ellenállás van velünk!” – üvöltötte Zach de la Rocha, a RATM frontembere, és evvel el is indult a radikális-rock-rebell fesztivál. A masszív nyitás után – sok pirotechnikával – a kvartett a legismertebb dalaival ( Wake Up, Testify, Bulls On Parade) folytatatódott a progam.. La Rocha túlfűtött, felbőszült refrénjeit még az apró mikrofonos baki sem tudta megakasztani; az ismertebb harci indulók szövegeit ezrek üvöltötték az 1932-es és 1984-es nyári olimpiára épült hatalmas stadionban.

A Muse-tól az Uprising nem a megszokott formában szólt: a trióhoz a billentyűs Morgan Nicholls csatlakozott, aki gazdag és erőteljes hangokkal húzta tovább az eufóriában fürdő közönséget. A főtémához illeszkedve a United States of Eurasia és a Time Is Running Out című dalokkal visszatért a klasszikusabb rock vonal is, miközben futurisztikus Tron-szerű fényes rácshálózat és nem kevés digitális animáció és lézer-show ütötte át a hatalmas fehér színpadi működöt. A mexikói Nagy Csendet a rebellis rapper, Immortal Technique tört meg, és ha kész volt a tömeg, ha nem, Lauren Hill a hatodik gyermekének születése után csupán egy héttel már a színpadon volt! Hill lélekkel teli gyönyörű szereplését jól ellensúlyozta az alkalomhoz illő, bár tőle szokatlan, hangos alaphang és a súlyos basszusok.

A sok kőkemény punk-rock produkció között azért elhangzott egy-két melankolikus-akusztikus hangzású dal is, köztük a Rise Against iraki veteránoknak dedikált Hero Of War-ja, ami újra emlékeztette a tömeget arra, hogy miért is van itt.

Címkék:
Wan2 | 2011-július-27, 20:08
Facebook Kommentfal