Pénz és hírnév -The Subways

2003-ban, a dél-angliai Hertfordshire megye Welwyn Garden City városkájában alakult trió az idén ősszel jelentette meg Money And Celebrity címmel harmadik studió albumát. A szeptember 17-én indult, december közepéig tartó nyugat-európai lemezbemutató turné bécsi buliján próbáltuk meglesni, hogyan lehet a hírnévből pénzt csinálni.
Helyszín: Bécs, Gasometer
Időpont: 2011. November 5.
Nézőszám: 700
Jegyár: 33 Euro
Kétnaponta koncert, ez a harmadik osztrák állomás. A Gázgyár környéke csendes, a műemlékegyüttes elegánsan kihalt. A bejárat melletti kijelöltnél fedetlen vállú lányok cigiznek és cidriznek, a pénztáros előtt szintén sör, és fogalma sincs, bent mennyien vannak. Egy udvarias szekus informál: háromezerötszáz a fullház, most húsz százalékon állunk. Lent már megy a The Computers, de innen a pult mellől is elég belőlük. Mivel nincs nálam, megkérem az egyetlen srácot akinél gépet látok, hogy néhány képet a Wan2 részére is toljon már majd át.

A ruhatár 1.50, viszont a biléta mellé mindenki ingyen füldügót kap. Ennyire elkényelmesedtek az itteniek, egyszerű gesztus, vagy kötelező zajvédelmi előírás? Bármi lehet, mert a jegyszedők is a kezembe nyomnak egy csomagot. Bent már forognak az alapokra állított rendőrségi kék villogók, és mivel foghíjas a mezőny, simán az első sorig lehet hatolni. Percre pontosan indul az Oh Yeah, Jos Morgan már most sem szomjas; mackóalsóban, félmeztelenül üti minimál cuccát. Charlotte ruhájáról szemünkbe villóznak a flitterek, és mire lemegy a nyitó tétel, már úgy folyik Billyről az izzadtság, mintha kerti zuhany alatt rohangászott volna.

– Hello, Wien! – hangzik a csak november elején és csak ebben a városban elsüthető üdvözlés, és jön sorban a Young For Eternity, Obsession, Alright. Egy tehetséges zene- és szövegíró fiú, akinek már többször elsült a keze, két hiperaktív gitáros, három fiatal arc. Semmi különös, sima garage rock revival, de így és együtt üt. Felpakolták az első cuccaikat a netre, bekerültek Guy Richie filmjébe, és máris rárepült egy nagy kiadó a következő anyagukra. Most vegyesen tolják mindhárom lemezről: gitárcsere, tehát jön a Mary, majd We Don’t Need Money To Have A God Time, Popdeath, Shake! Shake!.

Furcsa ez a felállás: a két srác állítólag tesók, a lány pedig valamennyit tud németül. Gesztusként két dal refrénjét is így énekli, de számok között is próbál a helyiekkel egy nyelvet beszélni. Akik nagyon nem szedik szét a házat, csak lájtosan bólagatnak. Mondjuk az előttem álló két rocker már egy vájlingnyi csulát a padlóra köpött, de körben szakadatlan cövek a közönség. A dobos persze ebből semmit le nem vesz; minden dal közben és kiállás során is sört vedel. Billy a lábdobra applikált dobbantóról ugrál hátra, Charlotte pedig már a kétezredik kalóriáját loholja lefele. I Want to Hear What You Have Got to Say, Rock & Roll Quenn – végre nem ez a vége, de legalább már ordít a nép. Jön még a Celebrity, Kiss Kiss Bang Bang, Turnaround.

Csendben telik a rövid szünet, Kalifornia-val folytatják, majd a rádiós DJ tiszteletére írt At 1 AM, végül az It’s a Party nyúlik hosszúra. Új dal, régi lemez: most csak a baloldal üvöltsön, most a jobb, még nem hallom jól, aztán a kör közepén tényleg veszett pogózás indul. A road kihúzza Billy füléből a kontrollt, segít lehámozni a pólóját, le ne tépjék róla és a gitáros szépívű hasast ugrik a tömegbe. Visszatápászkodik, aztán megint badywave. Charlotte nem vetődik bele a taperoló malomba, így aztán keverés és ováció a vége.

A dobos még megpróbál előretámolyogni, de benézi a kábelt és kitaknyol, király! Az egyik szekus korláton kívülre nyújtja a tracklist-et, ami a mohó markokban azonnal fecnikre szakad. Egy dobverő kirepül, de nincs pengető pöckölés, így húsz perc alatt leürül a hely, kihunynak a fények, bezárnak a büfék. Ennyi.

Szöveg: Hadnagy László
Fotó: Fritz Lichtenwagner

Címkék:,
Wan2 | 2011-november-17, 14:42
Facebook Kommentfal