MACHETE – Az előzmények

Mostantól látható a mozikban Robert Rodriguez új filmje, a Machete. A filmről a WAN2 magazin novemberi számában olvashatsz, itt viszont az előzményekről. Grindhouse-iskola kezdőknek és haladóknak.
Az élőhalottak és sorozatgyilkosok éjszakája

„A Grindhouse típusú B-filmeknek a poszterei általában sokkal jobbak, mint maguk a filmek, ezért Robert-tel elhatároztuk, hogy olyan filmeket készítünk, amik méltók a posztereikhez” – Quentin Tarantino

★★★★ 1/2
GRINDHOUSE – HALÁLBIZTOS
GRINDHOUSE – TERRORBOLYGÓ
Grindhouse – Death Proof, Grindhouse – Planet Terror
RENDEZŐ Quentin Tarantino, Robert Rodriguez
SZEREPLŐK Kurt Russell, Rose McGowan, Rosario Dawson, Bruce Willis
118 perc/101 perc + előzetesek
MACHETE
Machete
RENDEZŐ: ROBERT RODRIGUEZ
Szereplők: Danny Trejo, Jessica Alba, Michelle Rodriguez
105 perc

Mi ez?
Két lenézett filmzsáner, a zombi horrorok és a slasher filmek rehabilitálása a világ legfelkapottabb rendezői, Quentin Tarantino és Robert Rodriguez megvalósításában. Kettőjük közül a hagyománytisztelőbb Rodriguez volt, aki tényleg csak egy atomcool zombi akció-horrort csinált, elhagyva a zombiatya George A. Romero-ra jellemző társadalomkritikai felhangokat, a legelemibb, fekete humorú mocskos szórakoztatásra koncentrálva belekkel és szétlőtt koponyákkal, ahogy kell. Tarantino hozzáállása inkább hagyománytörő, mivel bár filmjének számos stílusjegye tipikusan slasher horroros (magányos gyilkos, hosszúcombú, sikítozó csajok…), de szétfeszíti a zsáner kereteit, és igazi Tarantinós dumákkal teli csajfilmet csinál dögös akciójelenetekkel, és egy abszolút nem tipikus végkifejlettel.

A csajok
A Terrorbolygóban a géppuskával felszerelt lábú gogo táncosnő, Rose McGowan tanít móresre mindenkit, sőt még féllábúan egy szexjelenetre is futja tőle, és akkor még szót sem ejtettem az őrült babysitter ikrekről, vagy a film őzikeszemű, injekciós tűkkel gyilkoló doktornőjéről, Marley Shelton-ról. A Halálbiztos nyolc csaj története, akikre egy ámokfutó vadászik, de ahol ilyen belevaló szűzkurvák vannak, ott az üldöző könnyen üldözötté válhat. Tarantino mozijában a hosszú combok és pergős dumák dominálnak, és persze az olyan belevaló lányok, mint Rosario Dawson, Rose McGowan vagy a film nagy felfedezése, Sydney Tamiia Poitier (igen, a nagy Sydney lánya).

A rongálás
A két rendező úgy próbálta meg visszaadni a régi duplavetítések hangulatát, hogy filmjeiket szándékosan megrongálták, hogy kópiáik emlékeztessenek azokra a filmtekercsekre, melyek az országot járva számos helyen roncsolódtak. Különböző karcok, csíkok, foltok jelennek meg a vásznon, egyszer-kétszer megszakad a kép, de a legmerészebb húzás mégis a kihagyott filmtekercs ötlete volt. Az amerikai változatban mindkét film körülbelül felénél eltűnik a kép, majd kapunk egy feliratot, miszerint a mozi üzemeltetője sajnálja, de hiányzik az egyik tekercs, majd pár másodperc múlva a film folytatódik egy nagy történeti bakugrással. Mivel egy kihagyott tekercs húsz percnyi eltűnt cselekményt jelent, így elképzelhető, hogy a hosszabb európai változatok pont ezt fogják pótolni, de ez még a jövő kérdése.

A bónusz
A két film között (nálunk a filmek előtt) összesen négy ál-filmelőzetest nézhetünk meg, melyeket poénból forgattak Tarantinóék haverjai.
Machete – Danny Trejo kőkemény bérgyilkos, akit átvernek megbízói és egy pap segítségével áll bosszút. Rodriguez a DVD piac számára akarta leforgatni ezt a filmet, aztán a stúdió úgy döntött: előbb legyen a mozikban.
Werewolf Women of the S.S. – Rob Zombie előzetesében az S.S. egy különleges alakulatával, árja csajokból átalakított farkasemberekkel találkozhatunk. Feltűnik a színen Udo Kier, és Nicolas Cage is, mint a legendás Fu Manchu.
Don’t – A Vaskabátokat is jegyző Edgar Wright trailerét olyan filmelőzetesek inspirálták, melyekben ugyan látványos jeleneteket látunk, de semmit nem tudunk meg magáról a filmről. Mindezt a brit Hammer stúdió horrorjainak mintájára.
Thanksgiving – Eli Roth (Motel) előzetese hagyományos slashert mutat be. A gyilkos gyerekkorában odavolt a pulykájáért, amit szülei Hálaadás napján levágtak, és ő ezért lemészárolta a családját. Évekkel később Hálaadáskor elszökik az elmegyógyintézetből…

Tarantino/Rodriguez
Megbonthatatlan barátság

Már az 1995-ös Desperado egyik cameójában feltűnt Quentin Tarantino egy vicc erejéig, aztán az együttműködés tovább folytatódott a Négy szobában és az Alkonyattól pirkadatigban is. Úgy tűnik, az Isten is egymásnak teremtette őket. A WAN2 összeszedett tíz tényt annak bizonyítására, hogy a két direktorzseni agya egy rugóra jár.

1. Mindketten a lelkes amatőrök közül kerültek ki, nívós filmes egyetemi háttér nélkül. Első filmjüket nagy stúdióktól függetlenül, minimális büdzséből hozták össze.
2. A független filmes háttérnek köszönhetően kiválóan értenek ahhoz, hogy látványos filmeket egészen kis összegből forgassanak le. Rodriguez eddigi legdrágább filmje a szupersztárokkal teletűzdelt Sin City volt, ami 40 millió dollárba került, Tarantino pedig a gigászi akciójelenetekkel teletűzdelt Kill Bill 1-et hozta ki csekély 55 millió dollárból.
3. Rodriguez maga is szerez zenét (pl. Grindhouse), Tarantino pedig olyan kiváló érzékkel válogat a régi slágerek és filmzenék közül, soundtrack-jei önállóan is értékelhetők.
4. Mindketten megmentették Bruce Willis karrierjét, amikor az épp lefelé ívelt (Ponyvaregény, Sin City).
5. Imádják a mások által többnyire lenézett B filmeket.
6. Filmjeik igazi filmtörténeti csomópontok, telis tele utalásokkal más filmekre, műfajokra.
7. Ezermesterek, akik a filmkészítés minden fázisában közreműködnek az operatőri munkától kezdve, a vágáson, a produceri munkán, a forgatókönyvíráson, a zeneszerzésen át egészen a filmrendezésig, és a sor még korántsem teljes.
8. Baráti viszonyban vannak a Weinstein producer párossal, és ennek köszönhetően majdnem minden filmjüket a Dimension/Miramax/Weinstein Company cégek valamelyike finanszírozza.
9. Hollywoodban mostanában ritkaságszámba megy, de Tarantino és Rodriguez is rendelkezik az utolsó vágás jogával, és mindketten maximális kontrollal rendelkeznek filmjeik marketingje fölött is.
10. Mindketten kiléptek az Amerikai Rendezők Szövetségéből (DGA), amikor a céh kötött szabályai ütköztek a terveikkel.

Ne nézz bután

A Grindhouse cím azokból, a főleg a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évekig virágzó éjszakai mozikból ered, melyek többnyire akciósan két, vagy akár három B-kategóriásnak számító, a hollywoodi mainstreamtől elütő alkotások voltak. Ide tartoztak az exploitation filmek (kung fu, horror, giallo, kannibálos), a sexploitation (női börtönös), a blaxploitation (a fekete közösségnek szóló cool filmek) mozik, valamint a spaghetti westernek és autósüldözéses, olcsó akciómozik is. Magyarországon (és a világ számos más táján) a duplavetítéseknek nincs hagyománya, így a forgalmazók a két filmet külön mutatják be. Az egyetlen vigaszunk csupán az lehet, hogy a Halálbiztos közel fél órával, a Terrorbolygó pedig több, mint tíz perccel lesz hosszabb és erőszakosabb a tengerentúli változatnál.

Alapértelmezés
Íme, néhány tipikus grindhouse alkotás, melyek Rodriguezt és Tarantinot inspirálták duplafilmjük megalkotásában.

Women in Cages
71’-es sexploitation mozi dögös csajokkal és leszbi jelenetekkel egyenesen a Fülöp szigetekről. Egy amerikai turista lányt drogcsempészet vádjával bebörtönöznek, és nem csak helyt kell állnia a női rabok és matrónák hosszú combjai között, hanem még egy szökési terven is töri a fejét a dzsungelen át. Az egyik főszerepben Pam Grier, a Jackie Brown későbbi főhőse.

Kék katona
„A parancs tömeggyilkosság volt, és egy jó katona követi a parancsot. Ezek a katonák a legjobbak voltak” – hangzott az 1970-ben készült Kék katona című brutális, indiánokat mészárlós western szlogenje. Az egyik főszerepben számos B-film első osztályú sztárja, Donald Pleasence.

Gyorsabban, cicababa! Ölj! Ölj!
Három nagymellű sztriptíztáncosnő megunva a rúdon vonaglást gyors kocsikkal útnak indul, hogy kitombolja magát. Megtámadnak egy szerelmespárt. A fiút megölik, a lányt pedig elrabolják, és egy félreeső tanyára viszik, ahol egy tolószékes öregember él két fiával. A grindhouse filmek császára, Russ Meyer rendező szerint filmje óda a női erőszakhoz.

Száguldás a semmibe
A film hőse Kowalski, aki bevállalja, hogy egy 1970-es Dodge Challengert 15 óra alatt leszállít Coloradóból Friscóba. Útján egy vak DJ segíti őt, egy rendőrségi rádió scannerrel felszerelve védi őt az autópályarendőrségtől. Persze így is számos autósüldözés, gay stopposok és egy meztelen motoros lány várja őt.

Killdozer
„Mindenki tudja, hogy egy gép nem ölhet. A gép kivételével.” – szól az 1974-es Killdozer szlogenje, melyben építőmunkások egy szigeten ásáskor egy meteorittal érkezett földönkívüli szellemet szabadítanak ki, ami beköltözik a markológépbe, és a megállíthatatlan gépszörny sorra gyilkolni kezdi a melósokat. Prolihorror a javából.

Az élőhalottak visszatérnek
„Visszatértek…Éhesek…És egyikük sem vegetariánus.” Visszatértek a sírból és készen állnak a bulizásra”. Dan O’ Bannon 1985-ös zombi komédiájában egy vegyi laborból kiszabadult gáz változtatja az embereket élőholtakká, akiknek minden vágya, hogy csillapítsák éhségüket néhány emberi agy elfogyasztásával.

Zombi 2
Az olasz horrorguru, Lucio Fulci 1979-es remekében egy New York-i lány eltűnt édesapja nyomába indul az Antillákra egy kíváncsi riporter és néhány barát társaságában, de a szigeten csak egy seregnyi élőhalott zombi fogadja őket, akik mind az ő húsúkra pályáznak. Tarantino és Rodriguez személyes kedvence ez a mozi.

White Line Fever
„Carroll Jo Hammer – Egy munkásember, akinek elege lesz!” Régimódi, kőkemény kamionos akciómozi 1975-ből, autós üldözéssel és szolid szexjelenettel. Egy vietnami veterán szeretne a legjobb kamionsofőr lenni a környéken, de álmai útjába áll egy bandányi déli suttyó, akik uralni akarják a környék kamionforgalmát.

Címkék:,
Wan2 | 2010-november-26, 14:56
Facebook Kommentfal