Lovasi András: Kossuth-Díj

Március 15-én Lovasi András, a Kispál és Borzból az egyik zenész Kossuth-díjat kap: a legnagyobb állami kitüntetést, amit adni és kapni lehet, és amit el lehet fogadni.

Lovasi WAN2 pólóban
Na most kell keresni a szavakat, ami nem könnyű. Lovasinak könnyű, mert benne az érvényes szavak vannak, ki is jönnek belőle, és szinte mindig azok jönnek ki, amilyen szavak majdnem mindenkire tartoznak, lehet tovább használni azokat.

Meg kell állni néhány rosszul alkalmazott szóra, nem olyanokra, amiket ő szokott írni, hanem szavakra, amiknek ebben az országban mindig kérdőjelek vannak a végén. Megérdemelte? Persze. Csinált egy csomó lemezt, amelyek túlmutatnak egy sokszor megalázott, rosszul használt formátum – a pop, a kortárs zene, nevezzük akárhogy – kétségbeejtően esetlen, suta és egy napra érvényes szekvenciáin. Csinált pár száz vagy talán már ezer ugyanilyen koncertet, ott voltunk, néztük őt meg a társait, hallottuk, amit meg lehetett hallani és mivel nekünk ez jó volt, megint ott akartunk lenni.

Lovasinak ezzel a díjjal nem zárult be az élete – ezt gondoljuk. Játszott filmekben, nem szerepeket, hanem saját magát, akkor, ha arra a szerepre ő maga volt a legalkalmasabb. Még rengeteg ilyen szerep van. Amikor meghallottuk ezt a hírt, felhívtuk, gratuláltunk, eldadogtuk az ilyenkor szokásos sztereotípiákat meg egymás közti mozgalmi szlogeneket, meghogy milyen öltönyben kell megjelenni, meg mit mond az apám most. Ha túl lehet élni azt a napot, a Parlamentet, a kézfogást, a pezsgőzést, a fotózásokat, az csak egy pár dolog, de mi lesz március 16-án, már Kossuth-díjasként. Az lesz, hogy az élet menni fog tovább, lemezek lesznek, koncertek, minden más, ugyanúgy ahogy előtte volt.

Címkék:
Wan2 | 2010-március-11, 19:44
Facebook Kommentfal