Ha jön a péntek… – Electronic Beats Fesztivál a Millenáris Teátrumban

Október 28-án, péntek este és éjjel a Millenáris Teátrum szolgál majd otthonául az idei ősz legütősebb (elektronikus) zenei minifesztiváljának, az Electronic Beatsnek. Ha már van jegyed, nyugodtan hátradőlhetsz, viszont ha még nincs, akkor itt az idő, hogy felkerekedj és pótold a hiányt. Különben egész hátralévő életedben bánni fogod.
Buraka Som Sistema

A portugál zenekart egyszer már megcsodálhattuk, az idei Sziget egyik nagy meglepetései voltak ők szombat este az A38-Wan2 sátorban. Aki ott volt, nyilván még mindig elevenen él benne az emlék, ahogy az első taktusokra magától lendült mozgásba keze-lába és teste, majd le se akart állni addig, amíg a Buraka Som Sistema szabadcsapata tolta lefelé a színpadról az elektronikával alaposan felütött kudurót (tradicionális angolai tánczene). Senki és semmi sem maradt szárazon aznap éjjel, és ugyanez fog megismétlődni pénteken is. A sztori közben annyit változott, hogy a nyáron még csak egylemezes (Black Diamond, 2008) portugáloknak időközben megjelent a második albuma is (Komba, 2011), így nyilván nagyobb lesz, nemcsak a merítés, de a buli is.

Apparat Band

A 33 éves német Sascha Ring két dolog miatt lehet ismerős. Egyfelől társalapítója az elsősorban kísérleti és minimal elektronikában utazó Shitkatapult nevű berlini lemezkiadónak (ebben társa a T.Raumschmiere név mögött megbúvó Marco Haas), másfelől pedig az Apparat Band ura, ami egyébként a technótól a popig ívelő, zeneileg erősen hibrid jellegű szólóprojektjének (ami simán csak Apparat) zenekari verziója. Péntek este ennek élén láthatjuk Herr Ringet, és hallgathatjuk meg az elmúlt 10 évben kiadott Apparat nagylemezek (Multifunktionsebene 2001-ből, Duplex 2002-ből, Walls 2007-ből, és a legfrissebb, 2011-es The Devil’s Walk) legjobb számait. Persze, ha szerencsének lesz, akkor az Ellen Alliennel közös Orchestra of Bubbles (2006) és a Modeselektorral karöltve elkészített Moderat (2009) albumokból is kapunk némi ízelítőt.

Does It Offend You, Yeah?

Ha keresni kell a fesztivál fellépői között a kakukktojást, akkor a (nagyjából fél évvel ezelőtt már nálunk járt) brit zenekart jelölhetjük meg annak. Az öttagú, readingi Does It Offend You, Yeah? az est többi fellépőjével szemben nem az elektronika felől érkezett, nem a szintik és gépek határozzák meg a zenéjüket elsősorban, hanem a gitárok, merthogy egy rockzenekarral állunk szemben, amelyik viszont egyre ügyesebben és egyre többet használ fel az elektronikából. Nyilván ezért is kerültek be a repertoárba. 2008-as nagylemezük (You Have No Idea You’re Getting Yourself Into) kapcsán mindenki megjegyezte hosszú és nehézkes nevüket, amit már épp kezdtük volna elfelejteni, amikor 2011 elején jött a még kiválóbb folytatás (Don’t Say We Didn’t Warn You). Egy kis léggitár igazán nem fog megártani senkinek.

FM Belfast

Az Electronic Beats fellépői közül talán az izlandi négyes a legkevésbé ismert alakulat. Nyugodt szívvel nevezhetjük az FM Belfastot supergroupnak, ugyanis a zenekar más helyi bandák tagjaiból állt össze. Fülbemászó, naivnak tűnő, pszichedeliával itt-ott megcsepegtetett szintipopos muzsikájukra lebegni és táncolni is lehet önfeledten. A 2005 karácsonyán mindössze csak alkalmilag összerántott FM Belfast annyira bejött világszerte, hogy a 200-as How To Make Friends albumot követően idén már jött is a folytatás Don’t Want To Sleep címmel. természetesen mindkét lemezről hallunk majd dalokat.

Az Electronic Beats fesztivál természetesen nem lenne teljes hazai fellépők nélkül. Az experimentális hiphop zenekar, a Realistic Crew koncertet ad, míg a Lick the Click! bulik házigazdája, az ikz duó egyik fele, Crimson pedig lemezeket pakol majd.

Az este fényét nemcsak a zene, hanem a különleges látványvilág is emelni fogja, amiért október 28-án Pfadfinderei felel majd.

Címkék:,
Wan2 | 2011-október-20, 15:35
Facebook Kommentfal