A HC-keresztapa – Interjú Mike Muirral

A Los Angeles-i Suicidal Tendencies-t 1981-ben alapította Mike Muir énekes, aki azóta is (az egyetlen) állandó tagja a legendás hardcore punk / thrash metal zenekarnak. Tíz stúdióalbumukkal kivívták maguknak a hc punk és crossover thrash keresztapjai titulust. Muir nagy érdeme még, hogy igen érzékletesen, sőt, intelligens humorral tudta tolmácsolni generációja és környezete elidegenedését a társadalomtól, ami depresszióval és nonkonformizmussal járt kéz a kézben. Mike-kal a szigetes fellépése kapcsán beszélgettünk, és ha a Szigeten jársz, onnan fogod tudni, hogy augusztus 10-e van, hogy a műveleti területet ellepik majd a kék fejkendős arcok.
Interjú: Dudich Ákos
Az őszinteség sose megy ki a divatból.

wan2.com A nyolcvanas években az „Institutionalized” című számotoknak – és az MTV-nek – köszönhetően a Suicidal Tendencies hamar kultikussá vált. Kik a te személyes idoljaid?

Mike Muir Az egyetlen ember, akit piedesztálra emelnék, az apám. Ami pedig a Suicidal Tendenciest illeti, inkább egy nagy családként igyekszünk élni – a rocksztárosdit meghagyjuk másoknak. Hétköznapi emberek vagyunk, keményen dolgozunk, beletesszük a szívünket abba, amit csinálunk, izzadságot nem kímélve, és nem vágunk bele semmi olyasmibe, amit nem érzünk százszázalékosan magunkénak.

wan2.com Miként maradt az ST a mai napig érdekes a tinédzserek számára? Hogyan tudtatok hűek maradni a gyökereitekhez három évtizeden keresztül?

MM Először is, az őszinteség sose megy ki a divatból. Másodszor pedig nem az aktuális trendeknek megfelelő zenét csinálunk, hanem olyan számokat írunk, amelyek szerintünk tíz, húsz, harminc év múlva is megállják majd a helyüket. Nem a divatot, hanem a szívünket követjük!

wan2.com Milyen a viszonyod Robert Trujillóval? (ex-Suicidal Tendencies basszista (1989-1996), ma a Metallica basszusgitárosa – a szerk.)

MM Más-más országban élünk, így nem nagyon találkozunk, de mindig jó szívvel gondolok rá, és az együtt töltött régi szép időkre.

wan2.com A Suicidal Tendencies a legnyersebb zenekarok közé tartozott. Véleményed szerint mit nevezhetünk ma nyersnek?

MM Nincs új a nap alatt, de bízom benne, hogy nemsokára valaki kirukkol valami teljesen elmebeteg dologgal!

wan2.com Hogy éled a mindennapjaidat, amikor éppen nem turnézol?

MM A legfontosabb a családom. Három gyerek már komoly felelősség. Vannak, akik azért turnéznak, hogy egy időre megszabadulhassanak a családjuktól, maguk mögött hagyhassanak egy életet, amelyet nem szeretnek, és csak bolyonghassanak a világban. Amikor turnézom, nekem hiányzik a családom, és semmiképpen sem akarom, hogy a gyerekeimben felmerüljön az a gyanú, hogy az apjuk nem szívesen tölti velük az idejét. Ebből kifolyólag mi csak olyan dolgokat csinálunk, amelyekben mélyen hiszünk, amelyeket fontosnak tartunk, és amelyeket tökéletesen meg tudunk valósítani.

wan2.com Miből merítesz inspirációt?

MM Ez most közhelyesen hangzik majd, de az Életből.

wan2.com Mi a különbség a régi ST-koncertek és a mai fellépéseitek között?

MM Huszonöt évvel ezelőtt a srácoknak ki kellett szökniük a házukból, vagy hazudniuk kellett a szüleiknek, ha meg akarták nézni a Suicidal Tendencies-t. Ma már komplett családok járnak a koncertjeinkre.

wan2.com Mit szeretnél, mire gondoljon a magyar ST-rajongó, miközben hazafelé baktat majd a koncertetekről?

MM Arra, hogy sose adja fel. Az egésznek annyi a titka, hogy amikor az Élet szöges bakancsokkal tapossa a hátadat, akkor növessz páncélt, és legyél még keményebb. Nem számít, hányszor buksz el, hányszor rúgnak beléd, a lényeg, hogy mindig felkelj, újra és újra.

wan2.com Negyvennyolc éves vagy, de még mindig ugyanolyan „cyco” vagy, mint régen?

MM A mi definíciónk szerint a „cyco” olyan ember, aki van annyira őrült, hogy higgyen magában – ugyanis manapság nagyon kevés ilyen van. A válaszom tehát az, hogy igen, „cycóbb” vagyok, mint valaha.

wan2.com Kikkel lépnél fel a túlvilágon?

MM Jimi Hendrix és Elvis.

wan2.com Az utóbbi tíz évben sok személycsere történt a zenekarban, és izzott körülöttetek a levegő, de egy igazi új album még mindig várat magára. Mit árulhatsz el a jövőre tervezett új lemezről?

MM Egyáltalán nem olyan lesz, mint amilyenre számítanak. Nem modernkedő hangzása lesz, de úgy gondoljuk, hogy még húsz év múlva is „új”-nak és izgalmasnak hat majd.

wan2.com Mik a további terveid?

MM Októberben megjelenik az új Cyco Miko szólólemezem, az Infectious Grooves-zal pedig körbeturnézzuk Ausztráliát, Japánt és Európát.

wan2.com Mit üzensz a fiatal zenészeknek, akik még nem is éltek, amikor te már színpadon álltál?

MM Suicidal mindörökké!

Sziget Fesztivál 2011 fellépő:
Hol? A38-Wan2 színpad
Mikor? augusztus 10., szerda

Címkék:,
Wan2 | 2011-július-26, 13:50
Facebook Kommentfal