A 40. évforduló – Jimi Hendrix (1942-1970)

Negyven éve, 1970. szeptember 18-án Londonban meghalt Jimi Hendrix. Utána már senki nem gitározott úgy, mint ő, de ami még fontosabb: előtte sem. Íme, néhány tény, amit talán nem tudtál Hendrixről.
1. James Marshall „Jimi Hendrix“ Johnny Allen Hendricksként látta meg a napvilágot a Washington állam beli Seattle-ben, 1942. november 27-én.

2. Jimi Hendrixnek nagy keze volt, de a hagyományos, 24 centiméteres nyakátméréjű Fender Stratocaster helyett egy 18 centist használt – a gitártest mérete azonos volt a széria-Fender mérettel.

3. Balkezes volt, akárcsak egy másik seattle-i legenda, Kurt Cobain.

4. Hendrix a kecses és hosszú jobb hüvelykujjával fogta le a basszushangokat, a többivel pedig a dallamokat játszotta. Az 1967-ben rendezett Monterey fesztiválon a fogával is játszott a gitárján, de ez nem csak a látvány és a virtuozitás része volt, hanem egy új hangzás megteremtésének kísérlete.

5. Amikor a rendőrök kétszer is elkapták Seattle-ben lopott autó vezetése közben, választania kellett: börtönbe megy, vagy a hadseregben szolgál. Kentouckyba, a 101. Airborne Division-be került, ahol ejtőernyős kiképzést kapott, de a két évből csak egyet húzott le. Ez idő alatt 26 ejtőernyős ugrást hajtott végre. A Room Full Of Mirrors című könyvben az olvasható, hogy az ugrás-lebegés közben tapasztalt szélzúgás a védjegyszerű Hendrix-soundban is hallható.

6. Hendrixhez fűződik a wah-wah pedál (a Voodoo Child című számban) bevezetése a kortárs zenébe, bár ezt az effektet nem ő, hanem Del Casher találta ki.

7. Egy német műkorcsolyázónő, Monika Dannemann, aki később Ullrich Roth-tal, a Scorpions gitárosával kavart, látta utoljára élve. Az ő tulajdonukba került Hendrix fekete Stratocastere. A hölgyet 1993-ban holtan találták az autójában.

8. 2008-ban megjelent egy szexvideó, amelyen Hendrix két nővel hancúrozik. Még senki nem bizonyította be, hogy a felvételen valóban ő látható.

9. Hendrixnek egy – hivatalosan elismert – fia, és egy – hivatalosan soha el nem ismert – lánya van.

10. „Jimi holtan többet ér nekem, mint élve“ – mondta Michael Jeffery, Hendrix menedzsere, aki három év múlva halt meg egy légibalesetben.

Címkék:
Wan2 | 2010-szeptember-16, 21:45
Facebook Kommentfal